A A A
  • slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide4.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg

Zevenheuvelenlopers meten lichaamstemperatuur

Het Nijmeegse bedrijf myTemp ontwikkelt een nieuwe slikbare temperatuurpil.


De lichaamstemperatuur van sporters kan sterk oplopen tijdens inspanning, soms met fatale afloop. De afdeling Fysiologie van het Radboudumc startte het onderzoek hiernaar na de bijzonder zware Nijmeegse Vierdaagse van 2006, waarbij twee deelnemers overleden en honderden mensen onwel werden. Het onderzoek van Prof. Dr. Maria Hopman naar lichaamstemperatuur tijdens inspanning leidde tot de ontwikkeling van de innovatieve myTemp kerntemperatuurmeter, die tijdens de komende Zevenheuvelenloop wordt getest.

Het prototype van myTemp bestaat uit een capsule die wordt ingeslikt en een meetband rond het middel. De vernieuwende en geoctrooieerde technologie achter het systeem gaat een aantal stappen verder dan bestaande modellen. De grootste winst is dat myTemp werkt volgens het plug-and-playprincipe: je slikt de capsule in en zodra je de band omdoet, begint de meting. Door het product ook betaalbaar te maken, richt myTemp zich op een bredere markt dan alleen topsport en onderzoekinstellingen, zoals de breedtesport, maar ook andere situaties waarin het meten van de lichaamstemperatuur belangrijk is, zoals bij defensie, ARBO-diensten of bedrijven die werken onder extreme omstandigheden. In de topsport kan myTemp worden ingezet voor de adaptatie bij wedstrijden in grote hitte, zoals bijvoorbeeld het WK wielrennen of WK voetbal in Qatar.

Veilig en duurzaam
Een andere opmerkelijke eigenschap van myTemp is dat de capsule zelf geen energiebron heeft, maar zijn energie krijgt van de meetband. De meetband wekt een magnetisch veld op dat de capsule van energie voorziet en dat het mogelijk maakt een meetwaarde te genereren. Daardoor is de capsule niet alleen kleiner, maar ook goedkoper en milieuvriendelijker. Dit opent een waaier van mogelijke toepassingen. Een voorbeeld is de industrie, die sensoren kan plaatsen waar de energiebron moeilijk te vervangen is of langere tijd moet meegaan, zoals bijvoorbeeld in autobanden, brandstoftanks of beton. Ook te denken valt aan de verwerking in sportkleding of andere sportitems, zoals een paardenzadel.

Lichaamstemperatuur monitoren
De temperatuurcapsule van myTemp is niet de eerste innovatie die voortkomt uit Nijmeegse hardloop- en wandelevents. Twintig jaar geleden ontstond uit een vergelijkbare kruisbestuiving tussen sport en wetenschap de ChampionChip, die intussen gemeengoed is bij hardloopwedstrijden. Sterker nog, een van de initiatiefnemers van myTemp is Clemens Neervoort, medeoprichter van het Nijmeegse bedrijf Championchip, tegenwoordig myLaps. Hij kreeg in 2010 het verzoek van prof.dr. Maria Hopman van het Radboudumc om eens na te denken over een nieuw product om de kerntemperatuur te monitoren bij grote groepen sporters. Na vier jaar kwam hij met de eerste resultaten. Vervolgens gaf de provincie Gelderland het bedrijf ondersteuning om te komen tot de prototypes die zullen worden getest bij de Zevenheuvelenloop.

Haile Gebrselassie
Maria Hopman van het Radboudumc wijst op de onderzoeksmogelijkheden van myTemp: “Hiermee kunnen we wellicht achterhalen waardoor de ene sporter een hele hoge temperatuur krijgt en de andere niet. Bij Haile Gebrselassie was zijn temperatuur maar 0,3 graden gestegen na de Zevenheuvelenloop die hij won in 2011. Bij Nederlandse topsporters is dat over het algemeen 1 graad of meer. De loper die in 2014 stierf na afloop van de Dam tot Damloop had een lichaamstemperatuur van boven de 42 graden na de finish. Met continue, nauwkeurige, gemakkelijke en betaalbare metingen kunnen we meer onderzoek doen op dit gebied.”

Tien testlopers bij Zevenheuvelenloop 2015
Bij de Scholten Awater Zevenheuvelenloop op zondag 15 november lopen tien personen met myTemp mee. Hun kerntemperatuur, hartslag en snelheid worden geregistreerd, maar de tests zijn met name bedoeld om feedback te krijgen op het gebruik van het product en de analysesoftware. De testlopers hebben ieder een specifieke achtergrond in sport, kennis of bedrijfsleven.

 

© 2017 runningresearch.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | powered by RenewMyID